Reîntoarcerea la scoala a copiilor in aceasta perioada poate fi un eveniment traumatizant pentru cei mici, daca acestia nu sunt pregatiti si psihologic de catre parinti.

Acestia pot sa prezinte un nivel ridicat de anxietate, care se poate manifesta prin plans intens, prin refuzul de a merge la scoala. Pot sa apara diferite fobii care nu au existat pana acum. De asemenea, pot dezvolta tulburari de comportament, pot deveni agresivi verbal si fizic cu cei din jur. Sau, dimpotriva, pot deveni extrem de tacuti si sa nu raspunda atunci cand sunt apelati. Pot avea tulburari de somn, pot avea cosmaruri. Pot avea tulburari de alimentatie, ca forma de protest la tot ceea ce li se intampla. Pot aparea regresii, sa ceara din nou biberonul sau suzeta sau pot face pipi in pat.

Scoala, un mediu atat de familiar pentru copii pana acum, poate deveni un loc periculos, perceput de catre acestia ca fiind un spatiu unde nu mai sunt in siguranta. Iar aici, parinții sunt cei care ofera copiilor sentimentul de siguranta si protectie. Parintii, ca adulti, trebuie sa isi depaseasca propria frica si sa actioneze calm si responsabil. Este important acum, mai mult decat in alte timpuri, ca cei mici sa se simta in siguranta la scoala. Si aici parintii pot sa foloseasca anumite povesti terapeutice prin care intaresc resursele copiilor. Pot sa le dea copiilor in rucsacul de scoala un obiect care apartine mamei sau tatalui, o jucarie preferata, care poate deveni prietenul protector ce ii insoteste si ii protejeaza in exteriorul casei, care le intareste nevoia fundamentala de siguranta, de familiar, de cunoscut.

Este important pentru copii sa inteleaga ca in aceste zile a-l iubi pe celalalt, a avea grija de prieteni inseamna a purta masca, a pastra distanța, a respecta regulile impuse.

Copiii pot fi invatati sa foloseasca si alte forme de manifestare a iubirii, a aprecierii: sa deseneze pentru prieteni, sa creeze un colaj, sa ofere un cadou.

Multumesc celor de la roexpat.be pentru ca mi-au inclus articolul si pe site-ul lor!