Pentru că este luna Martie, luna celebrării Femeii, voi vorbi în această seară despre importanța echilibrului dintre viața profesională și cea de familie. În opinia mea, aceste două domenii pot face casă bună împreună, chiar dacă, precum în orice relație, ele se află uneori în conflict. Important este sentimentul de împlinire avut la sfârșitul zilei, acela de împăcare, atunci când ne așezăm în pat spunându-ne: ”Azi am avut o zi bună!”

In ultimii ani, statutul femeii în societate evoluând, nu mai sunt prioritare doar căsătoria, creșterea copiilor sau treburile casnice, ci și cariera.

Pentru multe dintre noi există acel sentiment de vină că, atunci când ne dedicăm o parte importantă din viață dezvoltării noastre pe plan profesional, renunțăm la timpul petrecut cu copiii sau partenerii nostri de viață. Aici aș vrea să vă dau o veste bună. De cele mai multe ori, copiii noștri ne imită comportamentul. Având o mamă care muncește, care contribuie activ la bunăstarea familiei, ei cresc într-o cultură a muncii, responsabilizându-se prin exemplul dat de noi. Ai putea fi tu exemplul pe care să îl urmeze copilul tău și să renunți în acest fel la sentimentul de vinovăție. Tu îi poți oferi modelul independenței, al dezvoltării, al muncii care înnobilează.

Familia și cariera reprezintă două dintre cele mai importante perspective din viața noastră, și tocmai de aceea cerințele din viața profesională și cele existente în viața de familie necesită o îmbinare eficientă.

Existența unui echilibru între aceste două domenii nu reprezintă automat împărțirea timpului și a energiei în mod egal între ele. În funcție de momentele din viața noastră, alegem să alocăm mai multe resurse spre domeniul care este mai important pentru noi, atunci.

Dar este cunoscut faptul că nu reușim de fiecare dată să păstrăm acest echilibru, să fim învingătoare. Și atunci când activitatea sau trăirile afective dintr-un domeniu au un impact negativ asupra activităților și experiențelor celuilalt, atunci apar conflictele.

Conflictul poate apărea în ambele direcții: familia poate să ne afecteze munca sau munca poate să ne afecteze familia. De exemplu, atunci când un copil are dificultăți de adaptare școlară și părintele alocă mai mult timp pentru a-l ajuta să se integreze, este un conflict familie-muncă. Atunci când există un conflict la locul de muncă și părintele este afectat negativ, acesta ajunge acasă epuizat emoțional și apar dificultăți de relaționare cu membrii familiei. Aici este vorba despre un conflict muncă-familie.

De asemenea conflictele apar si atunci când:

  • Alocăm prea mult timp vieții profesionale sau familiei. De exemplu, realizarea unui proiect de complexitate ridicată la locul de muncă ce presupune un program prelungit de lucru pentru o anumită perioadă de timp. Iarăși: existența unei situații medicale in familie care impune absența temporară de la locul de muncă. Aceste situații reduc timpul și energia disponibile pentru a ne îndeplini toate sarcinile.
  • Preocuparea față de solicitările pe care le impune un domeniu interferează cu abilitatea de a îndeplini în mod eficient atribuțiile din celălalt domeniu. Aici apar de multe ori situații de transfer al emoțiilor negative dintr-un sens în celălalt. De exemplu, atunci când reacționăm negativ la sursele de stres profesional, pot apărea iritabilitatea și lipsa compasiunii față de membrii familiei
  • Conflicte mai apar și când un comportament specific unui domeniu nu este compatibil cu celălalt domeniu. De exemplu, la locul de muncă așteptările sunt ca tu să fii o persoană rigidă, ambițioasă, orientată spre sarcini, performanța ta depinzând de aceste comportamente. În același timp, în familie sunt esențiale sprijinul, toleranța, calmul și răbdarea. Aceste așteptări sunt opuse și pot îngreuna trecerea de la un domeniu la celălalt.

Existența unui conflict între muncă și familie afectează și sănătatea noastră psihică. Printre eventuale consecințe regăsim tensiune psihică generală, consum excesiv de medicamente sau de substanțe care generează dependență, precum și un nivel scăzut de satisfacție generală. De asemenea, aceste conflicte pot duce la epuizare emoțională și tulburări de dispoziție sau tulburări anxioase. La nivel fizic pot apărea: obezitate, hipertensiune arterială, mâncat compulsiv sau dereglări alimentare.Prin compensare, existența unui echilibru între muncă și familie duce la o multitudine de beneficii: mai puțin stres la locul de muncă, un mai mare optimism legat de carieră, un nivel mai ridicat al stării de bine și o comunicare mai bună în cadrul familiei.Iată câteva mici trucuri la care putem apela în scopul menținerii echilibrului potrivit pentru fiecare dintre noi:

  • Începe ziua cu ceva plăcut; trezește-te cu 10 minute mai repede și alocă timp doar pentru tine: pentru cafeaua pe care o bei în liniște, pentru meditație, pentru rugăciune, pentru muzica dragă sufletului tău.
  • Prioritizează-ți activitățile în funcție de importanța și urgența lor. De multe ori ne lăsăm copleșiți de greutățile zilei care urmează. Atunci când împarți ziua în perioade clare între muncă, familie, timp personal, obiectivele devin mai vizibile și dispar haosul și teama de a nu ne îndeplini sarcinile.
  • Începe să înveți să îți gestionezi timpul. Pentru cele mai multe dintre noi, o problemă importantă este incapacitatea noastră de a ne organiza timpul eficient. Învață să stabilești țeluri realiste și realizabile, adaptate nevoilor tale, astfel încât să le poți atinge.

Elimină, pe cât posibil, acele activități care îți consumă timp prețios. De exemplu poți reorganiza activitățile casnice, cum ar fi cumpărăturile. Îți poți face o listă de cumpărături și te poți aproviziona pentru o perioadă mai lungă de timp, în loc să mergi zilnic sau o dată la două zile la supermarket. Regândește standardele în ceea ce privește ordinea și curățenia prin casă. Este o problemă majoră faptul că nu e casa lună în fiecare zi, patul așezat, vasele din chiuvetă spălate imediat? Dacă da, aș vrea să te gândești: Ce preferi să țină minte copiii tăi? Timpul petrecut cu ei, sau zgomotul făcut de aspirator? O mamă care râde, care se joacă împreună cu ei sau o mamă epuizată seara de munca de peste zi? În esență, învață să recunoști lucrurile care nu sunt importante, lucrurile care nefăcute nu au un impact extraordinar în viața ta, și astfel, nu îți consuma energia cu ele.

  • Învață să ceri ajutor și să construiești în jurul tău un sistem solid de sprijin. Chiar dacă ai impresia că doar tu poți să faci anumite lucruri, află că nu este chiar așa, Îndrăznește să delegi din sarcini și celorlalți membri ai familiei. Îngrijirea casei sau aprovizionarea nu sunt atribuțiile unei singure persoane; folosește timpul câștigat pentru a te odihni. Bineînțeles, mai poți apela la cineva care are grijă de copii pentru o perioadă, sau care te ajută la curățenia casei.
  • Pe cât posibil stabilește o limită clară de petrecere a timpului la muncă, alege o oră la care te ridici de pe scaun și te îndrepți spre casă, atât cu trupul cât și cu sufletul. Învață să lași la birou problemele de serviciu, să nu citești mesajele profesionale în timpul cinei, să nu răspunzi la telefon atunci când îți petreci timp cu copilul sau cu partenerul tău. Fii prezentă în viața de familie atât fizic cât și emoțional, bucură-te de momentele care te încarcă cu energie și optimism, care te motivează pentru ziua următoare.
  • Odihnește-te! Dormi, relaxează-te, introdu în lista ta de activități obligatorii și aceste activități. Stresul vieții cotidiene, gândurile automate negative ne pot tulbura somnul și pot duce la instalarea insomniilor. În același timp, insomniile sunt și ele o sursă de stres. Dacă nu ne vom putea odihni, a doua zi nu vom funcționa cum trebuie, nu ne vom putea concentra la muncă, nu vom arăta bine, vom avea cearcăne sau ochii obosiți.
  • Alege o zi pe săptămână în care să eviți pe cât posibil rutina cotidiană. Alege să petreci timp de calitate cu tine, cu familia, cu prietenii și să faci ceea ce te deconectează, te relaxează, te încarcă cu energie; Descoperă acele activități pe care le poți face împreună cu cei dragi și care îți fac plăcere, te dinamizează.
  • Iar atunci când simți că îți trăiești viața în mod haotic și ai impresia că lucrurile scapă de sub control, când simți că ești copleșită de multitudinea de sarcini, poți apela la un specialist care cu siguranță te va ajuta să găsești calea spre un echilibru între diferitele roluri din viața ta.

Indiferent care este modalitatea prin care obținem acel echilibru atât de necesar în viața noastră, este important de știut că acesta nu vine de la sine, nu este automat ci este rezultatul unei bune organizări și discipline. Este un proces continuu în care ne angajăm conștient. În care avem nevoie de scopuri clare, realizabile, adaptate valorilor noastre personale, fie ele profesionale sau familiale.

Existența acestui echilibru între viața personală și carieră este mult prea importantă pentru a fi lăsată în mâinile altcuiva. Noi suntem singurii responsabili pentru viața noastră, de aceea trebuie să acționăm atunci când simțim că lucrurile se îndreaptă către o direcție nefavorabilă nouă.